Παρακάτω θα βρείτε την εξαιρετικά διαφωτιστική παρουσίαση της αγαπημένης συνεργάτιδας ψυχιάτρου, καθηγήτριας και ερευνήτριας Dr. Joanna Moncrieff και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε στο διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε πρόσφατα το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές.
Αφορμή ήταν η μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά ενός χρήσιμου οδηγού για ψυχοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σχετικά με το πώς ανταποκρινόμαστε όταν θεραπευόμενοι φέρνουν στις συνεδρίες προβληματισμούς και ανησυχίες γύρω από την ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή τους. Η παραδοσιακή απάντηση που ακόμα δίνεται συχνά “Μίλα με τον γιατρό σου” δεν μπορεί να είναι επαρκής. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουμε χρέος, θεραπευτικό, ηθικό και πολιτικό να μην σιωπούμε όταν οι θεραπευόμενοι φέρνουν το θέμα στη συνεδρία. Για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις συζητήσεις έντιμα και με σεβασμό, έχουμε βέβαια και χρέος να ενημερωνόμαστε για τις ερευνητικές εξελίξεις γύρω από το πολύπαθο ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής. Ο οδηγός μας παρέχει κάποιες κατευθύνσεις και πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να το κάνουμε αυτό.
Ευχαριστούμε θερμά το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές και την Joanna Moncrieff.
Ο Αλέξης Κροκιδάς κυκλοφορεί στο ψυχιατρικό τοπίο, ή μάλλον στην ψυχιατρική δυστοπία, περίπου τριάντα χρόνια (είκοσι στην Αγγλία και δέκα στην Ελλάδα) με διάφορες ιδιότητες και μεταμφιέσεις. Κάποτε ως κοινωνιολόγος, επιστημολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ψυχοθεραπευτής, συνήγορος και ενίοτε ως δύστροπος λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα τελευταία πέντε χρόνια αρθρογραφεί επί παντός επιστητού, αλλά ως επί το πλείστον ασκώντας κριτική στην διαχρονική βαρβαρότητα του κυρίαρχου βιο-ιατρικού μοντέλου της ψυχιατρικής και την συνεπαγόμενη ιατρικοποίηση / απο-κοινωνικοποίηση / απο-πολιτικοποίηση της ανθρώπινης οδύνης. Συμμετέχει στην συντακτική επιτροπή του Mad in Greece ελπίζοντας να συμβάλει στην ριζική αλλαγή της ψυχιατρικής ιδεολογίας που μασκαρεύεται ως επιστήμη. Όταν δεν ασχολείται με τα ψ, παίζει το βιολί του κατά τη ρήση “κι αυτός το βιολί του”.