Εναλλακτικές διαδρομές

Σε αυτή την ενότητα παραθέτουμε πληροφορίες για συλλογικότητες, ιστότοπους και άλλα εγχειρήματα που επιθυμούν να προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές, δράσεις, προτάσεις και τεκμηριωμένη αντι-πληροφόρηση σε σχέση με το κυρίαρχο βιο-ιατρικό μοντέλο. Αν π.χ. κάποια άτομα επιθυμούν να μειώσουν ή και να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή, εδώ θα βρουν συστάσεις, προτάσεις, συμβουλές και σχετικές έρευνες. Σημειώνουμε ωστόσο τούτο: η διαδικασία μείωσης ή/και απόσυρσης από τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να αποδειχθεί επίπονη και επώδυνη για πολλούς ανθρώπους. Ελπίζουμε σε εύθετο χρόνο να είμαστε σε θέση να αναρτήσουμε και ονόματα ψυχιάτρων, γιατρών άλλων ειδικοτήτων καθώς και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν την τεχνογνωσία και διαθεσιμότητα να συνοδέψουν όποιο το επιθυμεί σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι.

  • Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές «Ένα παγκόσμιο κίνημα που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ψυχικής υγείας. Η προσέγγιση του Δικτύου είναι διαφορετική από την παραδοσιακή ψυχιατρική, καθώς δεν αντιμετωπίζει αυτές τις εμπειρίες ως «ψευδαισθήσεις» και συμπτώματα ενός «ελαττωματικού εγκεφάλου», αλλά ως βιώματα με νοήματα που συνδέονται στενά με την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου. Ενώ η «λύση» που συχνότερα προτείνει η ψυχιατρική είναι η καταστολή, με πολλές καταστροφικές προεκτάσεις όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση και η αποδυνάμωση, το Hearing Voices Network τίθεται ενάντια σε μοντέλα χειραγώγησης και προσπαθεί να προσφέρει επιλογές χειραφέτησης που επικεντρώνουν στην αυτοβοήθεια και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν ιδέες με άλλους.»
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ψ (Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία) Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προωθώντας με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις μια κοινωνική και χειραφετητική ψυχική υγεία.
  • Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας Μία οργάνωση που εργάζεται από το 2006 με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων ατόμων που εμπλέκονται στο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου. Λειτουργεί με τη μορφή ενός δικτύου προσώπων που εμπλέκονται στο σύστημα της ψυχικής υγείας, δηλαδή χρηστών ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, συγγενών των χρηστών, επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εργαζόμενων στο χώρο αυτό. Είναι ανοιχτό να εντάξει στους κόλπους της δράσης του οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμμερίζεται τη φιλοσοφία και τους στόχους του.
  • International Ιnstiture for Psychiatric Drug Withdrawal (IIPDW) Ένας διεθνής οργανισμός με έδρα στην Αγγλία, που έχει σκοπό να συμβάλει μέσα από έρευνα, πρακτική και εκπαιδευτικές δράσεις στην διαδικασία μείωσης/και διακοπής ψυχιατρικών φαρμάκων. 
  • THE INNER COMPASS INITIATIVE Ενας οργανισμός με έδρα στην Αμερική που φτιάχτηκε πρωτίστως από ανθρώπους με βιωμένη εμπειρία και που παρέχει πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για την ασφαλή μείωση και διακοπή ψυχοφαρμάκων καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες  με σκοπό να υποστηρίξει όσα αισθάνονται παγιδευμένα στο ψυχιατρικό σύστημα.
  • ΨυχοΑντιΜαχίες Ενα blog με εξαιρετικά πλούσιο και άρτια επιμελημένο υλικό, μεταφρασμένα κείμενα, προσωπικές μαρτυρίες, τέχνη, ιστορία, φιλοσοφία και αναφορές σε επίκαιρες έρευνες.